Családunkban több generációra visszamenőleg vannak hagyományai a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek. Saját boraimat 2000 óta készítem. Jelenleg közel egy hektáron gazdálkodunk a Balaton-felvidéken, Lesencefalu határában valamint a Szent György-hegyen. Elsősorban vörösborokat készítek Shiraz /Syrah fajtából, melyeket 12-15 hónapig érlelek 225 literes magyar tölgyfahordókban (vegyesen 2/3-ad részben új és 1/3-ad részben többször töltött hordókban), majd palackozás után egy évvel kerülnek a fogyasztókhoz legkorábban.
Filozófiánk, hogy a bor a természet és az ember közti harmóniát közvetítse. Ma, amikor a mezőgazdaság jelentős terhet jelent környezetünkre, úgy gondoljuk, felelősen csak ökológiai szemlélettel szabad gazdálkodni. Szerencsére, területeink adottságai és a fajtaválasztás lehetővé teszik, hogy az ökológiai gazdálkodásban elfogadott növényvédelemmel egészséges szőlőt tudjunk termeszteni, amely ha alacsony tőketerheléssel párosul, kiváló minőséget ad. Természetesen nem használunk gyomirtószereket és műtrágyát sem. A szőlőtermelésen túl, igyekszem a borok elkészítésekor is csak a legminimálisabb / legtermészetesebb beavatkozásokat elvégezni (fehér és rosé borok esetében természetes agyagásványokkal való derítés). A vörösborok hosszabb érlelési ideje alatt természetesen stabilizálódnak, derítésre nincs szükség.
Balaton-felvidéki száraz vörös bor
Fontos mérföldkő pincénk történetében, a 2014-ben telepített Shiraz ültetvényünk első terméséből készült tartalmas vörösbor. Kézi szüret és válogatás majd 12 hónap hordós érlelés után került palackba szűretlenül. Mindösszesen 300 palack készült belőle. Nem rendelhető, a megmaradt néhány palackot későbbi referenciának szánom, hogy a bor fejlődését és potenciálját nyomon követhessük.
Analízis: Alkohol - 13 V/V%
Balaton-felvidéki száraz OEM vörös bor
Színe mély bíborlila, illatában a fajtára jellemző finom fűszerességét (meggy, meggymag, bors és minerális jegyek) intenzíven megőrizte a 14 hónapos hordós érlelés után is.
Analízis: Alkohol - 13 V/V%, maradékcukor – 1,0 g/l, sav – 5,7 g/l, extrakt – 29,4 g/l
Balaton-felvidéki száraz rosé OEM bor
Egy rosé. Nem több, nem kevesebb. Ideális nyári fröccs-társ.
Alkohol – 12,23 V/V%, maradékcukor – 0,7 g/l, extrakt – 19,8 g/l
száraz fehérbor
Jól strukturált, részletgazdag bor. A termőhelyi sajátosságokból adódó komplex, bazaltos mineralitás harmonikusan egészül ki a fajtajegyekkel, melyeket ráadásként egy kis egzotikus mangó kísér. A család kedvence, szinte bármihez jól esik.
Analízis: Alkohol – 12,30 V/V%